Företag och jämställdhet

Det finns en utbredd diskussion om huruvida det är jämställt eller inte i svenska storbolag och deras ledningsgrupper. Tydligt är att det i många fall är män som sitter på nyckelpositionerna i flertalet större företag. Orsakerna till detta är vad som är föremål för utredning. I och med att vi gör anspråk på att vara ett samhälle som premierar och främjar jämställdhet, kan det kännas dubbelt när man vid en analys upptäcker att det är ställt på ett helt annat sätt när det kommer till näringslivet. Samtidigt kan man inte påtvinga en förändring om det är fråga om privatägda företag som står utanför samarbeten med kommun och stat.

Hur man skall komma tillrätta med en snedfördelning av kön i svenska ledningsgrupper är någonting som många ägnar sig åt att utreda. Kanske är kvotering i vissa fall en möjlighet medan det i andra fall är en fråga om information och transparens. För att åstadkomma en långsiktig förändring krävs i allmänhet en förändring av inställning och attityd vilket är någonting som man inte kan ändra över natt. Istället krävs långsiktigt och målmedvetet arbete för att man skall nå dit man vill.

Rekrytering

Att hitta rätt person för ett större uppdrag kan vara svårt och många betalar en ansenlig summa för att få hjälp med headhunting och rekrytering. I vissa fall går det betydligt enklare och det rör sig då i allmänhet om att man har kontakter att jobba med. Kanske är det personer vars resultat och arbete man imponerats av. Kanske är det personer man känner och som man vill ha med i båten.

Oavsett hur man hittar rätt personer är det viktigt att man inte bara ser till grundkompetensen hos individen utan också till gruppen och företagsklimatet. Det är viktigt att man trivs och att alla kan samarbeta för att man skall växa.