Vad är skillnaden mellan en säkerhetsdörr och en vanlig dörr?

Det pratas mycket som säkerhetsdörrar och fastighetsägare lika väl som villaägare har på senare år genomfört ett byte. Kanske funderar du på att göra detsamma, utan att riktigt veta vad skillnaden mellan en säkerhetsdörr och en vanlig dörr är? Det finns flera saker som skiljer dom åt, men som namnet antyder är det främst säkerheten som skiljer sig. Läs mer här.

En säkerhetsdörr är säkrare mot inbrott

Den främsta anledningen till att många väljer att sätta in en säkerhetsdörr är för att dessa ger ett bättre skydd mot inbrott. Säkerhetsdörrarna är gjorda på ett sådant sätt att dom helt enkelt är svårare att bryta upp. För den sakens skull är det såklart inte omöjligt att bryta upp en, men det kräver betydligt mer jobb och tid för att inbrottstjuven ska kunna ta sig in.

Skyddar mot brand

En annan sak som skiljer en säkerhetsdörr från en vanlig, äldre dörr är att den skyddar bättre mot brand och brandgaser. Beroende på klass kan dörrarna stänga ute även en kraftig brand olika länge, vilket kan vara en förutsättning för att hinna ta sig ut ur en brinnande fastighet utan att skadas. I bästa fall hinner branden släckas, eller åtminstone kontrolleras så pass att den aldrig hinner ta sig in i lägenheten.

Stänger ute ljud

Den tredje egenskapen som utmärker en säkerhetsdörr är att den stänger ute ljud bättre. Efter installationen kan du säga hejdå till störande ljud från trappuppgången dag som natt, något som många boenden i flerfamiljshus uppskattar.

Olika säkerhetsklasser

Säkerhetsdörrar är indelade i olika säkerhetsklasser och för att få en certifiering krävs hårda tester. Klasserna benämns i RC – Resistance Class, eller MK – Motståndskraft. Vanligaste benämningarna på klasserna är följande:

  • RC2
  • RC3
  • RC4

Ju högre klass, desto säkrare dörr. I lägenhetshus är det vanligt att man väljer en säkerhetsdörr med RC3 – det ger skydd mot både inbrott, brand, gaser och ljud på ett effektivt sätt. Bor man i lägenhet kan man dock inte välja att sätta in en säkerhetsdörr hur som helst, utan ansvaret och beslutet ligger hos föreningen eller fastighetsägaren. Många har dock valt att byta ut dörrarna till fördel för just säkerhetsdörrar, och även om det innebär en något högre månadsavgift så är det sällan några invändningar mot beslutet.