Att jämföra internet – vad man bör tänka på

Internet är en stor del i de allra flestas vardag och därför är det ofta väldigt viktigt att man tecknar rätt avtal med rätt företag för att få det bästa för ens egna behov. I och med att internet är så utbrett idag så finns det många olika sorters internet och erbjudanden som man kan välja emellan. Däremot kan det vara svårt att veta vilken som passar en bäst och vad skillnaderna mellan de olika varianterna är. Nedanstående text listar några tips man bör tänka på när man jämför internet.

Först och främst är det viktigt att veta skillnaden mellan några internetbregrepp för att kunna förstå vilket som passar en bäst. Detta gäller bland annat skillnaden mellan;

  • Mobilt/fast internet
  • Mobilt/fast bredband
  • Fiber
  • ADSL/kabel-tv

Skillnaden mellan fast och mobilt internet handlar just om man vill att sitt internet ska vara fast, dvs om man vill begränsa det till en viss plats, eller om man vill att det ska vara mobilt – rörligt. Fördelen med fast internet är att det ofta är väldigt snabbt och har bra upplösning medan nackdelen med mobilt internet är att det gäller att man har täckning. Utan täckning kan man inte använda internet. Beroende på vad man föredrar så kan man köpa fast eller mobilt bredband. Skillnaden mellan dem är samma som skillnaden mellan fast och mobilt internet. Det finns en rad olika fasta bredband, till exempel fiber, ADSL och kabel-tv. Fiber är det snabbaste och nyaste bredbandet som finns på marknaden idag medan ADSL och kabel-tv är äldre alternativ. Dessa två alternativ kan vara bra om man inte har möjlighet att ansluta sig till fibernätet. Kabel-tv är vanligtvis snabbare än ADSL.

Faktorer vid jämförande av internet

När man jämför internet finns det flera olika faktorer. Man kan jämföra pris, kundservice, säkerhet och hur länge ett företag har varit på marknaden. Ofta är priset på internet i relation till säkerheten och kundservicen. Ju billigare internetet är – desto sämre är säkerheten och kundservicen. Detta behöver inte vara fallet för alla företag men det kan vara värt att tänka på. I dagsläget finns det hemsidor på nätet som kan hjälpa en att välja rätt internet genom att jämföra olika företag och se vilka faktorer som är viktigast för just den enskilda kunden.